Gemini: Bard je mrtev, ať žije GEMINI

Google se rozhodl ukončit značku Bard, téměř rok po jejím uvedení na trh jakožto chatbota založeného na generativní AI. Bard se nyní transformuje na Gemini, což je nové jméno pro Googlovo portfolio základních velkých jazykových modelů (LLMs). Součástí této proměny je i zavedení nového předplatného služby Gemini Advanced za 20 dolarů měsíčně, která využívá Gemini Ultra, nejmocnější verzi z řady modelů Gemini LLM. 

Audioverze na Spotify



Gemini Advanced je integrováno do služby Google One a zahrnuje přístup k této platformě. Google také uvedl aplikaci Gemini pro Android a brzy má přijít na řadu i verze pro iOS, která má nahradit Google Assistant v mobilních zařízeních, ačkoliv v chytrých reproduktorech Google Assistant zůstává.

Gemini Advanced využívá pokročilý model Gemini Ultra pro detailnější konverzace a kontextově uvědomělé interakce, což překonává možnosti modelu Gemini Pro, který je součástí bezplatné verze chatbota. Google naznačil, že by Gemini mohlo najít uplatnění v oblastech jako vzdělávání, programování software a tvorba obsahu na komerční či podnikové úrovni.

Aplikace Gemini sjednocuje funkce Google Assistantu a Gemini, což je nejvíce patrné na mobilních zařízeních Android a iOS, kde aplikace Gemini přebírá roli Assistanta. Ačkoliv zařízení Nest a Home nadále udržují Google Assistant, mobilní aplikace se proměňuje v portál pro Gemini, včetně návrhů založených na kontextu.

To, co dnes vidíme, je významný posun směrem k vytvoření skutečně multimodálního AI asistenta, který je konverzační, multimodální a nápomocný. Gemini na vašem telefonu umožňuje zadávat dotazy psaním, hlasem nebo dokonce přidáním obrázku. Můžete tak například vyfotit prázdnou pneumatiku a požádat o instrukce, vytvořit vlastní obrázek pro pozvánku na večeři nebo požádat o pomoc při psaní obtížné textové zprávy.

Závěrem, přechod z Bard na Gemini a zavedení služby Gemini Advanced ukazuje, jak se Google snaží posunout hranice toho, co generativní AI může nabídnout, a jak se snaží integrovat tyto pokročilé technologie do našeho každodenního života.