Google: novinky v AI pro psaní textů, organizaci záložek a návrh uživatelského prostředí prohlížeče

Během posledních několika let se Google Chrome stále více soustředil na začleňování nejmodernějších technologií strojového učení a umělé inteligence, aby učinil prohlížení webu snadnějším, bezpečnějším a dostupnějším. Začalo to zdokonalením praktických, každodenních úkolů, jako je přidávání titulků k videím v reálném čase, lepší detekce škodlivých stránek, správa výzev k udělení oprávnění a generování klíčových bodů webových stránek.




S dnešním vydáním Chrome (verze M121) představuje Google experimentální funkce generativní AI, které mají učinit prohlížení ještě snazším a efektivnějším, přičemž zároveň zachovávají personalizovaný uživatelský zážitek.

Tyto nové funkce budou dostupné v Chrome na Macích a Windows PC během následujících dní, začínaje v USA. Stačí se přihlásit do Chrome, vybrat "Nastavení" z menu se třemi tečkami a navigovat na stránku "Experimentální AI". Vzhledem k tomu, že se jedná o rané veřejné experimenty, budou tyto funkce prozatím deaktivovány pro podnikové a vzdělávací účty.

Inteligentní organizace záložek

Skupiny záložek jsou užitečným nástrojem pro správu mnoha záložek, ale jejich správa může být poměrně zdlouhavá. Díky funkci Tab Organizer bude Chrome automaticky navrhovat a vytvářet skupiny záložek na základě vašich otevřených záložek. To může být obzvláště užitečné, pokud pracujete v Chrome na několika úkolech současně, jako je plánování výletu, výzkum tématu nebo nakupování. K použití této funkce stačí kliknout pravým tlačítkem na záložku a vybrat "Organizovat podobné záložky" nebo kliknout na šipku směřující dolů vlevo od vašich záložek. Chrome navíc navrhne názvy a emoji pro tyto nové skupiny, abyste je mohli snadno najít, když je budete příště potřebovat.

Vytvořte si vlastní témata s AI

Minulý rok představil Google generativní AI tapety pro Android 14 a zařízení Pixel 8. Nyní přináší tento text-to-image difúzní model do Chr
ome, aby mohli uživatelé ještě více personalizovat svůj prohlížeč. Budete moci rychle generovat vlastní témata na základě tématu, nálady, vizuálního stylu a barvy, které si vyberete - bez potřeby stát se expertem na AI příkazy! Pro začátek navštivte boční panel "Přizpůsobit Chrome", klikněte na "Změnit téma" a poté na "Vytvořit s AI". Například, pokud vás zajímá "polární záře" a chcete ji vidět ve "animovaném" stylu s "klidnou" náladou, stačí vybrat tyto možnosti a uvidíte, co Chrome vytvoří. Pro více inspirace se podívejte na tuto kolekci oblíbených témat týmu Chrome.

Stojí zato připomenout, že kromě AI generovaných témat můžete Chrome také přizpůsobit fotografiemi, které jste nahráli, nebo tématy z naší kolekce v Chrome Web Store, včetně těch, které byly objednány od rostoucí komunity umělců.

Pomoc při psaní na webu

Psaní na webu může být náročné, zvláště pokud chcete zdůraznit své myšlenky na veřejných místech nebo fórech. Takže v příštím vydání Chrome představíme další experimentální funkci poháněnou AI, která vám pomůže psát na webu s větší jistotou - ať už chcete napsat dobře formulovanou recenzi na restauraci, vytvořit přátelské potvrzení účasti na večírku nebo podat formální dotaz na pronájem bytu. Pro začátek stačí kliknout pravým tlačítkem na textové pole nebo pole na jakékoli stránce, kterou navštívíte v Chrome, a vybrat "Pomozte mi napsat". Napište pár slov a naše AI spustí proces psaní za vás.


Další novinky

Google letos přinese i další novinky z AI a ML do Chrome, včetně integrace našeho nového AI modelu Gemini, který  pomůže ještě snadněji a rychleji prohlížet web.