ChatGPT promluví! Přečte vám své odpovědi v češtině a dalších 36 jazycích


 ChatGPT se naučil mluvit! Už nemusíte jen číst jeho odpovědi, nově je umí i předčítat nahlas. A to hned v pěti různých hlasových projevech a 37 jazycích!



Audioverze na Spotify

Tato nová funkce s názvem "Read Aloud"  funguje s modely GPT-4 i GPT-3.5 LLM. Můžete si nastavit, aby vám ChatGPT vždy přečetl všechny odpovědi, nebo si audio můžete pustit ručně u jakékoli jednotlivé odpovědi.


Uživatelé v prohlížeči mohou kliknout na ikonu reproduktoru pod textem, zatímco v mobilní aplikaci stačí podržet prst na zprávě pro spuštění, pozastavení nebo přetočení přehrávání zvuku.


ChatGPT vám promluví jedním z pěti hlasů, které byly vytvořeny umělou inteligencí na základě nahrávek profesionálních hlasových herců.


Nejedná se ale o první krůček ChatGPT ve světě hlasu. Už v září loňského roku OpenAI přidalo do ChatGPT svůj systém rozpoznávání řeči Whisper, díky kterému chatbot rozumí lidské řeči a může na ni reagovat. Tehdy se však jednalo o čistě audio zkušenost, bez psaného textu. Funkce Read Aloud jde o krok dál tím, že vám předčítá písemné odpovědi.


OpenAI naznačuje, že mluvený formát může být výhodný pro multitasking nebo pro ty, kteří potřebují mít volné ruce. Funkce převodu textu na řeč se začínají stávat standardem pro generativní AI chatovací roboty. Podobnou funkci nedávno získal i chatbot Claude od společnosti Anthropic.


Read Aloud také silně připomíná aplikaci SoundHound s generativní AI, která vznikla před téměř rokem a využívala externí rozhraní API pro LLM a vlastní technologii umělé inteligence pro hlas od společnosti SoundHound, aby dosáhla podobného efektu.


Read Aloud zapadá do řady dalších vylepšení a upgradů, které ChatGPT v posledních měsících představil. Všechny tyto novinky se zdají směřovat ke snížení překážek a rozšíření možností pro uživatele ChatGPT.


Nedávno také přibyla funkce "paměť", která umožňuje ChatGPT přizpůsobit interakci s uživateli na základě předchozích konverzací. Ukládání předvoleb a osobních informací snižuje potřebu opakování ze strany uživatele na začátku každého rozhovoru. Tomu předcházela možnost "vyvolat vlastní GPT" během rozhovoru, archivace chatů a vydání nových modelů navržených tak, aby ChatGPT pracoval efektivněji.  To vše navazuje na dřívější funkce, jako je online vyhledávání a analýza obrázků a dokumentů.