Farmacie: Generativní AI přináší úspory farmaceutickým společnostem

Ve světě farmaceutického průmyslu dochází k významné změně, jak ukazuje nedávná studie společnosti Bain ze září 2023. Tato studie zahrnovala 100 manažerů z farmaceutického průmyslu a odhalila, že 40% z nich očekává snížení svých rozpočtů na rok 2024 díky plánovaným úsporám plynoucím z využití generativní umělé inteligence (AI). Tento trend je zřejmě nejsilnější u společností s ročním obratem mezi 1 a 10 miliardami dolarů, kde 44% z nich předpokládá úspory, ve srovnání s 36% u firem s obratem menším než 1 miliarda dolarů.

Audioverze na SPOTIFY








Tato očekávání jsou součástí širšího trendu, kdy finanční manažeři v různých odvětvích požadují, aby byly do rozpočtů pro nadcházející období započítány úspory z iniciativ v oblasti AI. Přestože konkrétní výše očekávaných úspor nebyla specifikována, v některých případech mohou být tyto úspory značné, s cílem dosáhnout dvojciferných čísel ve snížení nákladů v různých funkcích.


Výzkum Bain také ukazuje, že téměř 60% výkonných pracovníků již překročilo fázi ideí a brainstormingu a pracuje na vytváření případů užití. Do konce roku 2023 očekávalo 55% respondentů, že budou mít více konceptů nebo minimálně životaschopných produktů.




IT & výzkum vedou ve využívání generativní AI

Studie identifikovala IT a výzkum jako oblasti nejdále pokročilé ve využívání generativní AI. Téměř všechny dotazované společnosti již využívají generativní AI pro generování textu, generování počítačového kódu, revizi biomedicínské literatury a analýzu zpravodajství. Toto využití je zatím nejvíce rozšířené ve fázi vývoje konceptu.

Generativní AI rozšiřuje možnosti využití v celém hodnotovém řetězci farmaceutického průmyslu, od recenze biomedicínské literatury po preklinický výzkum, IT a konkurenční zpravodajství. Více než 60% výkonných pracovníků ve vybraných oblastech uvedlo, že mají alespoň jeden koncept ve vývoji, a přibližně 10% již nástroje nasadilo.


Generativní AI má potenciál pozitivně ovlivnit farmaceutické společnosti mnohem šířeji, než se původně očekávalo. Nejde jen o generování kódu a obsahu nebo jejich shrnutí. Také nákup, finance a řízení dodavatelského řetězce jsou oblastmi, kde se očekávají zisky v produktivitě.

Každopádně, se manažeři farmaceutických firem musí vyrovnávat s nižšími rozpočty na rok 2024. Otázkou zůstává, zda generativní AI skutečně splní očekávání v oblasti úspor.