Etika: Autopilot - zaslouží si potlesk umělá inteligence?

Minulý víkend jsem zažil téměř běžný let do Londýna. Ale před přistáním se situace změnila. Vítr silně foukal a letadlo se kymácelo ze strany na stranu. Pocit vzrušení vystřídal pocit lehkého strachu. Dosednutí bylo razantní, ale bezpečné. 

Cestující si oddechli a někteří z nich spontánně zatleskali pilotům. V tu chvíli jsem si uvědomil, že za bravurou přistání ve skutečnosti stál autopilot.

Audioverze na Spotify 




V dnešní době se stává běžnou praxí, že letadla řídí stroje, a to i v náročných meteorologických podmínkách. My, cestující, vnímáme klidný a bezpečný let a s tichým obdivem shlížíme na piloty. A co autopilot? Nezaslouží si také naše uznání a respekt?

Zaslouží si podobně tichý obdiv i generativní umělé inteligence? třeba jako je Google Gemini nebo ChatGPT? Dokáží generovat úchvatné obrázky, psát dojemné příběhy, shrnovat složité texty a tvořit hudbu, která pohladí duši. Nepřipadá vám, že si i ona zaslouží naše uznání?

Schválně, kolikrát jste už poděkovali za vygenerovaný text? Nehrozí nám, že se sami staneme stroji bez citů pro krásu a umění, pokud budeme ignorovat úžasné výtvory umělé inteligence?

Každým zadáním, dotazem a reakcí se umělá inteligence učí. Dokonce i naše poděkování ovlivňuje jemnost a propracovanost její odpovědi. Poznává nás a přizpůsobuje se našemu přístupu. Zkuste se k ní chovat hrubě a pak s úctou a laskavostí. Rozdíl v odpovědích bude diametrální.

Budoucnost umělé inteligence závisí na našem vzájemném vztahu. Pokud budeme vnímat umělou inteligenci jako nástroj a ignorovat její tvůrčí potenciál, riskujeme otupělost a ztrátu vnímání krásy. Pokud se ale s ní otevřeme a oceníme její talent, může nás inspirovat k větší kreativitě a vnímavosti.

Co myslíte, je vhodné, alespoň občas, poděkovat umělé inteligenci za její úžasné výtvory? 

My tvoříme umělou inteligenci.