Vzdělání: Google představuje nové nástroje pro výuku s využitím generativní AI

Google tento týden na výstavě edtech Bett představil desítky nových funkcí vzdělávací technologie, včetně několika nástrojů poháněných umělou inteligencí, které mají učitelům pomoci v jejich práci. Prezentace technologického giganta také zdůraznily, jak lze stávající produkty generativní AI přizpůsobit vzdělávacímu prostředí a přípravě lekcí.






GEMINI EDUCATION

Jedním z hlavních argumentů Googlu pro vzdělavatele je hodnota Duet AI, generativního asistenta AI poháněného Googlovým velkým jazykovým modelem (LLM) Gemini. Duet poskytuje asistenci v přirozeném jazyce pro automatizaci úkolů, generování obsahu, odpovídání na otázky a doporučování akcí. Pro učitele to znamená způsob, jak navrhovat a vylepšovat plány lekcí, s vizuály a plány projektů v aplikacích Google Workspace jako jsou Dokumenty, Prezentace a Tabulky. Mezitím nová záložka Zdroje pro Google Classroom pomáhá shromažďovat a organizovat tyto nové nápady, s možností brzy sdílet odkazy na šablonu třídy a stránky Třídní práce. Platforma Classroom také přidává akční náhledy založené na analýzách dat z třídy, jako jsou dokončení úkolů, trendy známek a vhledy na úrovni studentů.




Generativní AI také pomůže učitelům přizpůsobit výuku. Nové interaktivní video aktivity ve třídě umožňují vzdělavatelům přidávat otázky do videí na YouTube, přičemž studenti dostávají zpětnou vazbu v reálném čase. Ale tato funkce brzy zahrne otázky navržené modelem AI, aby se usnadnilo rychlejší vytváření interaktivního video obsahu. Tento samý model AI také vytvoří sady cvičení, které pak mohou vzdělavatelé distribuovat jako interaktivní lekce. AI dokonce poskytne studentům zpětnou vazbu v reálném čase. Tyto sady jsou k dispozici ve více než 50 jazycích, s plně lokalizovanými zdroji v několika jazycích, včetně angličtiny, španělštiny a japonštiny.


„Všechny tyto nové funkce byly navrženy tak, aby pomohly jak učitelům, tak studentům šetřit čas, získat potřebnou podporu a přizpůsobit se dnešnímu vzdělávacímu prostředí,“ vysvětlil ve svém blogovém příspěvku viceprezident pro správu produktů Google for Education Shantanu Sinha. „Pokud jde konkrétně o AI, nasloucháme a spolupracujeme s miliony vzdělavatelů, abychom pochopili, jak nejlépe tuto technologii zavést do třídy.“